The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
W artykule opisano zagadnienia dotyczące obecności kwasu szczawiowego i jego soli w piwie, głównie jako jednego z potencjalnych czynników gushingu wtórnego oraz składnika antyodżywczego w diecie człowieka. Omówiono właściwości fizykochemiczne, biosyntezę i występowanie kwasu szczawiowego w świecie roślin, źródła kwasu szczawiowego w piwie i tworzenia szczawianu wapnia podczas jego produkcji. Zwrócono...
Celem pracy było porównanie wartości energetycznej piwa i napojów piwnych oszacowanej dwiema różnymi metodami obliczeniowymi: uproszczoną bezpośrednią (na podstawie oznaczonych w piwie zawartości alkoholu i ekstraktu rzeczywistego) oraz według Rozporządzenia 1169/2011 (na podstawie zawartych w piwie składników wnoszących energię, czyli: alkoholu, białka ogółem i węglowodanów ogółem). Materialem do...
W artykule przedstawiono zmiany w handlu zagranicznym konserwami owocowymi, warzywnymi i marynatami w latach 2015-2019 i w pierwszych trzech miesiącach 2020 r. Na podstawie analizy danych handlowych stwierdzono brak istotnych zmian w geografii handlu wymienionymi produktami. Wartość eksportu w okresie objętym badaniem zwiększała się w przypadku truskawek konserwowych oraz konserw z wiśni i czereśni,...
W pracy określono wpływ dodatku ekstraktów z zielonej herbaty i czarnej marchwi na zawartości antocyjanów, polifenoli ogółem, parametry barwy i cechy organoleptyczne napojów z wiśni i czarnych porzeczek. Otrzymane napoje badano bezpośrednio po produkcji oraz po okresie dwóch i czterech tygodni od dnia produkcji. Dodatek ekstraktów z zielonej herbaty oraz czarnej marchwi do napojów z wiśni i czarnej...
Polska należy do grona największych światowych producentów i eksporterów jabłek. Jest liderem w produkcji i drugim po Włoszech eksporterem jabłek w UE. Największy udział w zagospodarowaniu produkcji jabłek w Polsce ma przetwórstwo. Udział eksportu w sezonach 2015/16-2019/20 wahał się w granicach 20-30%. Saldo polskiego handlu zagranicznego jabłkami zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym,...
Celem pracy było określenie czynników wpływających na trwałość fizykochemiczną piwa. Omówiono, na podstawie przeglądu literatury źródłowej, wybrane aspekty wpływu białek, polifenoli, węglowodanów, izo-alfa-kwasów i lipidów na trwałość koloidalną piwa. Opisano główne przyczyny powstawania zmętnień w piwie. Zaprezentowano metody oceny i różne sposoby poprawy trwałości koloidalnej piw.
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.